Wenen al 10 jaar beste stad ter wereld om te leven

Wenen al 10 jaar beste stad ter wereld om te leven

Brussel staat op plaats 28 in de ‘Quality of Living’-ranglijst van Mercer

Voor de tiende keer op rij staat Wenen helemaal aan de top van de ‘Quality of Living’-ranking van Mercer. Het Zwitserse Zürich volgt op de 2e plaats, Auckland, München en Vancouver delen gezamenlijk de derde plek. Brussel duikt pas als 28e op in de lijst van 231 steden en moet daarmee een plaats toegeven vergeleken met vorig jaar. Het consultancybedrijf stelt de ranglijst jaarlijks samen om bedrijven een beeld te geven van de meest aangename en leefbare steden ter wereld voor expats.

Deze 21e ranglijst is gebaseerd op de ‘Quality of Living’-survey die Mercer jaarlijks uitvoert in meer dan 450 steden over de hele wereld. De ranking laat multinationals en andere organisaties toe om objectief te beoordelen hoe de kwaliteit van leven is in steden waar hun expats op buitenlandse missie worden gestuurd. Daarvoor spelen 39 verschillende criteria mee, waaronder de kwaliteit van scholen, de medische en openbare diensten en het economisch, sociaal-economisch en politiek klimaat. De score wordt vertaald in een faire en objectieve vergoeding voor expats.

Mercer Quality of Living ranking 2019
Mercer Quality of Living ranking 2019

Mercer blijft de levenskwaliteit van Brussel hoog inschatten (28), al zakt onze hoofdstad wel een plaats ten opzichte van vorig jaar. Brussel scoorde slechter op het criterium ‘verkeersopstopping’ door een aantal grote werken op belangrijke verkeersassen en de vele extra wegenwerken in aanloop naar de verkiezingen.

Bij onze buurlanden blijft de rangschikking grotendeels gelijk. Amsterdam schuift één plaats naar voor (11) maar valt nog net buiten de top 10 van meest leefbare steden ter wereld. Berlijn (13), Luxemburg (18) en Parijs (39) behouden hun plaats in de ranking.

Mercer Quality of Living ranking 2019
Mercer Quality of Living ranking 2019

Luxemburg veiligste stad ter wereld
Nieuw is de afzonderlijke ‘Personal Safety’-ranking die Mercer dit jaar opnieuw opstelt. Daarvoor kijkt het consultancybedrijf naar de interne stabiliteit, de misdaadcijfers, de wetshandhaving, de eventuele beperkingen van de persoonlijke vrijheid, de relaties met andere steden en de persvrijheid van de verschillende steden. West-Europese steden voeren deze ranking aan, met Luxemburg als veiligste stad ter wereld. Basel, Bern, Helsinki en Zürich volgen op een gedeelde 2e plaats.

Brussel staat op plaats 47 in deze ‘Personal Safety’-ranking. In 2005, toen Mercer de ranking al eens eerder opstelde, stond de Belgische hoofdstad nog op de 20e plaats. Het zijn vooral andere steden die in de loop der jaren zijn toegevoegd aan de lijst, die deze beweging verklaren

Mercer Quality of Living  - Personal Safety ranking 2019
Mercer Quality of Living  - Personal Safety ranking 2019

Nota voor de redactie
Mercer stelt jaarlijks een wereldwijde Quality of Living-lijst op, gebaseerd op zijn Worldwide Quality of Living Surveys. Voor elke onderzochte stad wordt een individueel rapport opgesteld. Bovendien zijn er vergelijkende ‘Quality of Living’-indexen beschikbaar tussen een thuisstad en een gaststad of tussen meerdere steden. Details vindt u op www.mercer.com/qualityofliving.

De gegevens werden grotendeels geanalyseerd tussen september en november 2018 en zullen regelmatig worden geüpdatet in verband met wijzigende omstandigheden. De beoordelingen zullen in het bijzonder worden herzien om belangrijke ontwikkelingen op vlak van politiek, economie en milieu te weerspiegelen.

De volledige lijst met de ranking kan op aanvraag verkregen worden. Deze lijst dient als referentie en mag niet volledig worden gepubliceerd. De top 10 en de 10 steden die de lijst afsluiten, mogen in een tabel worden weergegeven.

Over Mercer
Mercer is een mondiale aanbieder van advies op het gebied van Health, Wealth en Career die organisaties helpt tegemoetkomen aan de behoeften op vlak van gezondheid, welvaart en carrière van een evoluerend personeel. Mercer telt meer dan 22.000 werknemers verspreid over 44 landen en is actief in meer dan 130 landen. Mercer is een dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), wereldleider op vlak van professionele diensten binnen de domeinen risico, strategie en personeel. Met bijna 65.000 collega’s en een jaaromzet van meer dan $14 miljard, via toonaangevende ondernemingen zoals Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, helpt Marsh & McLennan klanten doorheen een steeds dynamischere en complexere wereld navigeren. Voor meer informatie kunt u terecht op www.mercer.com. Volg Mercer op Twitter @Mercer.  


Meer info
RCA PR I Beatrijs Wouters | Tel. +32 496 32 64 36
beatrijs.wouters@rca.be I www.rcapress.be