Teleurstellend rendement voor Belgische pensioenfondsen in 2018

Teleurstellend rendement voor Belgische pensioenfondsen in 2018

Met een mediaanrendement van -4,6% stelden de Belgische pensioenfondsen teleur in 2018. Dit blijkt uit de jaarlijkse PIPS-survey (Pension Investment Performance Survey) van HR-expert Mercer bij 40 Belgische pensioenfondsen, die samen 3,6 miljard euro beheren en 25% van de markt dekken . In 2017 was er nog een mediaanrendement van +6,2%. Met een rendement van -7,4% hebben aandelen het duidelijk minder goed gedaan dan obligaties (-1,0%).

De slechtste rendementen kwamen van de aandelenmarkten in de eurozone, de opkomende landen en Japan, met rendementen van respectievelijk -12,6%, -11,3% en -9,2%. De beste rendementen werden behaald door beleggingen in de Amerikaanse aandelensubsector en in de obligatiesector met rendementen van respectievelijk -0,9% en -1,0%, dus hoe dan ook nog steeds negatieve rendementen. Vastgoed presteerde globaal in lijn met de aandelensector, met een rendement van -7,8%.

“Een oorzaak voor de slechte resultaten bij de aandelen moet men niet ver gaan zoeken. De Brexit, de protectionistische houding van verschillende grootmachten, de handelsoorlog tussen de VS en China,… dit zijn maar enkele van de vele elementen die vorig jaar voor veel ongerustheid op de financiële markten zorgden,” aldus Willy Santermans, Senior Actuaris bij Mercer.

Op langere termijn - de beleggingshorizon die het best aansluit bij de doelstellingen van de pensioenfondsen - blijft de situatie globaal niettemin positief. Over een periode van 5, 10, 15, 20 en 25 jaar hebben bedrijfspensioenfondsen een effectief rendement behaald van respectievelijk +4,5%, +6,6%, +4,7%, +3,7% en +4,9% per jaar. Na verrekening van de inflatie komt dat overeen met respectievelijk +2,9%, +4,8%, +2,6%, +1,7% en +3,0% per jaar. 

Story image

De gemiddelde assetallocatie in 2018 voor de steekproef van 40 fondsen over de verschillende vermogenscategorieën was:

Story image

Op basis van de aandelen- en obligatieallocaties zien we dat de beleggingen in aandelen in 2018 zijn gedaald (van 49% naar 46%) ten gunste van obligaties (van 45% naar 47%) en kortetermijninstrumenten (van 1,6% naar 2,7%). Een deel van die verschuivingen kunnen we toeschrijven aan de verschillen in rendement die deze beleggingscategorieën in 2018 hebben behaald. Die rendementsverschillen buiten beschouwing gelaten, zijn de aandelenparticipaties in 2018 met 1,5% gedaald, terwijl de obligatie- en kortetermijnparticipaties met respectievelijk 0,5% en 1% zijn gestegen.


Over Mercer

Mercer levert advies en technologiegedreven oplossingen die organisaties helpen de gezondheid, welvaart en carrière van hun veranderend personeelsbestand te versterken. Mercer telt meer dan 22.000 werknemers in 44 landen en is actief in meer dan 130 landen. Mercer is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), de toonaangevende wereldwijde professionele dienstverlener op het gebied van risico, strategie en mensen. Met bijna 65.000 collega's en een jaaromzet van meer dan $ 14 miljard, helpt Marsh & McLennan, via haar toonaangevende bedrijven, waaronder Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, klanten in een steeds dynamischere en complexere omgeving. Ga voor meer informatie naar www.mercer.com. Volg Mercer op Twitter @Mercer.

Mercer biedt ook advies en marktgegevens over internationaal en expat-compensatiebeheer en werkt samen met multinationals en overheden over de hele wereld. Het onderhoudt één van de meest uitgebreide databases over internationaal toewijzingsbeleid, compensatie en gegevens over de wereldwijde kosten van levensonderhoud, huisvesting en bijzondere toeslagen. Onze jaarlijkse wereldwijde mobiliteitsconferenties en andere evenementen bieden bedrijven de nieuwste trends en onderzoeken naar mobiliteitsproblemen. Ga naar https://mobilityexchange.mercer.com voor meer informatie. Volg Mercers mobiliteitsnieuws op Twitter @Mercer.

 

Beatrijs Wouters Communicatieadviseur, RCA Group