Not-For-Profits kijken naar private markten, volgens nieuw Mercer-onderzoek

Investeerders in Not-For-Profitorganisaties zien private markten als de grootste kans op hogere rendementen in de komende jaren, zo blijkt uit Mercer's eerste Global Not-For-Profit (NFP) Investment Survey. Tegelijk werd ook duidelijk dat het diversifiëren van portefeuilles ten opzichte van traditionele beleggingscategorieën gepaard gaat met uitdagingen zoals een grotere complexiteit, hogere kosten en meer middelen die nodig zijn voor een effectieve selectie door de investment manager.

Hoewel de meeste Not-For-Profitorganisaties (79%) tevreden zijn over hoe hun portefeuilles de afgelopen drie en vijf jaar hebben gepresteerd, geeft een meerderheid (59%) toch aan dat een (te) laag beleggingsrendement in de komende drie jaar hun grootste zorg is. Bovendien is 39% er niet zeker van dat hun portefeuilles bestand zijn tegen een extreme neergang. De enquête werd gehouden voorafgaand aan het tweede kwartaal van 2022, toen de veerkracht van portefeuilles werd getest.

De afgelopen tien jaar maakten beleggers een van de sterkste periodes van groei in aandelen en obligaties door. Het vooruitzicht van lagere rendementen in de toekomst doet veel Not-For-Profitorganisaties (65%) geloven dat hun grootste kans ligt in diversificatie van hun beleggingscategorieën.

Diversifiëren kan door allocaties aan private markten te versterken. Private markten omvatten alternatieve activa die niet onder de traditionele aandelen- of vastrentende paraplu’s vallen. Ze worden steeds aantrekkelijker omdat ze een ander rendementsprofiel kunnen bieden dan een institutionele portefeuille. 63% van de respondenten belegt in particuliere markten, of is van plan om dat in de komende 12 maanden te doen. 75% zei naar particuliere markten te kijken om betere rendementen en hogere beleggingsopbrengsten te vinden. 

Beleggen op de private markten houdt echter een aantal duidelijke uitdagingen in voor veel Not-For-Profitorganisaties, vooral voor organisaties met kleinere portefeuilles en minder middelen. Uit de enquête blijkt dat organisaties met een portefeuille van 1 miljard USD of meer meer geneigd zijn in particuliere markten te beleggen (86%), vergeleken met organisaties met minder dan 250 miljoen USD (40%). Van degenen die niet in particuliere markten beleggen, zegt 55% dat zij niet over de middelen beschikken om beleggingsmogelijkheden te beoordelen, 46% zegt dat de beleggingsvehikels en ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ -instrumenten te complex zijn, 43% zegt dat de vergoedingen te hoog zijn en 41% zegt dat het proces voor de selectie van beheerders te complex is gezien de grote spreiding van de rendementen over de markt.

Hoewel volgens de bevraging blijkt dat veel Not-For-Profit-beleggers ESG omarmen, blijven sommige beleggers bezorgd over de impact op het potentiële rendement. 72% van de respondenten wil de komende twee jaar meer gaan inzetten op ESG-gerelateerde beleggingen. 39% denkt daarvoor compromissen te moeten sluiten, en van die groep vreest 57% dat dit ten koste gaat van het absolute rendement. Er is dus duidelijk nog heel wat werk aan de winkel is op het vlak van voorlichting over de risicogewogen prestaties van in ESG-omvattende strategieën.

Alexandre Di Meo, beleggingsspecialist voor Mercer in België zegt: "Uit de resultaten blijkt duidelijk dat Not-For-Profits in de huidige omgeving voor een aantal uitdagingen staan, zoals inflatie en volatiele toekomstgerichte rendementen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de rendementsdoelstellingen te blijven halen, herbekijken velen hun huidige assetallocatie en onderzoeken ze alternatieve bronnen van rendement, zoals private markten. Ook interessant: in Europa ziet men klimaatverandering als de grootste investeringsmogelijkheid. Not-for-Profitorganisaties bekijken duurzaamheidsthema’s duidelijk niet alleen vanuit hun positieve maatschappelijke impact, maar ook als een middel om het beleggingsrendement te verhogen.
In België is er ook een duidelijke positieve tendens zichtbaar in de allocatie naar private markten. De beschikbare interne expertise voor het samenstellen van een portefeuille met alternatieve activa is hierbij cruciaal, en is daardoor vaak ook de grootste belemmering voor de verdere ontwikkeling door de complexiteit van de producten. Specifieke opleiding en ondersteuning in alternatieve markten door externe specialisten is dan vaak ook een vereiste voor het uitbouwen van een goed gebalanceerde private markten portfolio."

Als belangrijkste criterium bij de selectie van een externe aanbieder of OCIO (Outsourced Chief Investment Officer) wil de meerderheid (61%) vooral een sterke staat van dienst op het gebied van prestaties, 45% wil toegang tot zeer bekwame managers, en 39% zoekt een goed gedefinieerd investeringsproces en concurrentievoordeel.

Rich Nuzum, Mercer Executive Director, Investments en Global Chief Investment Strategist, voegt hieraan toe: "Het onderzoek bevestigt wat we dagelijks van onze klanten horen: de complexiteit maakt het voor Not-For-Profitorganisaties een uitdaging om private markten efficiënt te implementeren. Hoge kosten, illiquiditeit en ESG-integratiedoelstellingen maken die uitdaging nog groter. Terwijl cliënten met deze onzekerheid geconfronteerd worden, zoeken ze naar adviseurs die hen helpen om de juiste keuzes te maken in deze complexe omstandigheden."


Over Mercer's Global Not-For-Profit Investment Survey
Mercer's inaugurele Global Not-For-Profit (NFP) Survey werd uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2022 en verzamelde antwoorden van 133 Not-For-Profitorganisaties in 20 landen. De enquête beoordeelde vier gebieden: markttrends en assetallocatie; beleggen in alternatieve activaklassen; duurzaamheid en ESG; en bedrijfsstrategie en uitbesteed beleggingsbeheer. Klik hier voor meer informatie over Mercer's Global Not-For-Profit Investment Survey.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Marsh McLennan

Marsh McLennan (NYSE: MMC) is 's werelds toonaangevende professionele dienstverlener op het gebied van risico, strategie en mensen. De meer dan 85.000 collega's van het bedrijf adviseren klanten in 130 landen. Met een jaaromzet van meer dan $20 miljard helpt Marsh McLennan klanten om te navigeren in een steeds dynamischer en complexer wordende omgeving door middel van vier marktleidende activiteiten. Marsh biedt datagestuurde risicoadviesdiensten en verzekeringsoplossingen voor commerciële en particuliere klanten. Guy Carpenter ontwikkelt geavanceerde risico-, herverzekerings- en kapitaalstrategieën die klanten helpen winstgevend te groeien en nieuwe kansen te benutten. Mercer levert advies en technologiegedreven oplossingen die organisaties helpen de wereld van werk te herdefiniëren, pensioen- en beleggingsresultaten opnieuw vorm te geven en gezondheid en welzijn te ontsluiten voor een veranderend personeelsbestand. Oliver Wyman fungeert als een cruciale strategische, economische en merkadviseur voor klanten uit de private sector en de overheid.