Mercer Cost of Living survey: Aziatische steden zijn het duurst voor expats

Hongkong opnieuw duurste stad ter wereld, Brussel op plaats 77

Voor het tweede jaar op rij is Hongkong de duurste stad voor expats. Dat blijkt uit de jaarlijkse Cost of Living survey van de wereldwijde HR-expert Mercer. De volledig Aziatische top 4 wordt vervolledigd door Tokyo, Singapore en Seoul. Brussel staat op plaats 77 in de lijst van 209 steden.

Met dit onderzoek, een van de uitgebreidste ter wereld, wil Mercer multinationals en regeringen helpen bij het bepalen van de compensatievergoedingen voor expats. Volgens de 25e Cost of Living Survey liggen acht van de tien duurste steden ter wereld voor expats in Azië. Dat komt vooral door de hoge prijzen van consumptiegoederen voor expats en de dynamische huisvestingsmarkt. Bovenaan de lijst staan Hongkong, Tokyo, Singapore en Seoul. Andere steden in de top 10 zijn Zürich (5), Shanghai (6), Asjchabad (7), Peking (8), New York City (9) en Shenzhen (10). De goedkoopste steden voor expats zijn Tunis (209), Tasjkent (208) en Karachi (207).

Mercer Cost of Living 2019
Mercer Cost of Living 2019

Europa

Zürich (5) is de enige Europese stad in de top tien van de duurste steden. Bern en Genève volgen op respectievelijk plaats 12 en 13. Oost- en Centraal-Europese steden in de lijst zijn Moskou (27), Sint-Petersburg (75), Praag (97) en Warschau (173). Zij daalden respectievelijk tien, zesentwintig, veertien en negentien plaatsen.

Ook West-Europese steden zoals Milaan (45), Parijs (47), Oslo (61) en Madrid (82) moesten plaatsen prijsgeven: respectievelijk twaalf, dertien, veertien en achttien. De Duitse stad Stuttgart (126) daalde fors, net zoals Berlijn (81) en Düsseldorf (92). Steden in het Verenigd Koninkrijk daalden lichtjes: Birmingham (135) gaf zeven plaatsen prijs, Belfast (158) zes en Londen (23) vier. Ook Brussel moest een aantal plaatsen toegeven ten opzichte van vorig jaar en zakte van plaats 67 naar plaats 77.

"De sterke daling van Brussel is in de eerste plaats te verklaren door de beweging van andere steden in de ranking”, legt Cindy Van Loo, Mobility Consultant voor Mercer Belgium uit. “De lagere ranking van de andere Europese steden is, ondanks lichte prijsstijgingen hier, vooral het gevolg van de zwakkere positie van de euro ten opzichte van de dollar (USD).”

Afrika en het Midden-Oosten

In het Midden-Oosten blijft Tel Aviv (15) de duurste stad voor expats, gevolgd door Dubai (21), Abu Dhabi (33) en Riyad (35). Caïro (166) blijft de goedkoopste stad in de regio. "Veel munteenheden in het Midden-Oosten zijn gekoppeld aan de dollar waardoor steden opklommen in de ranglijst en de huurprijzen voor expats fors stegen", aldus Van Loo. ​ 

Ndjamena (11) is dan wel uit de lijst van tien duurste steden voor expats gevallen maar blijft wel de hoogst scorende stad in Afrika, gevolgd door Victoria (14), dat zeven plaatsen klom, en Kinshasa (22), dat vijftien plaatsen hoger staat dit jaar. Libreville (24) daalde zes plaatsen. Tunis (209) in Tunesië moest één plaats prijsgeven en is daarmee de goedkoopste stad in de regio én de wereld.

Het Amerikaanse continent

Door de sterke positie van de dollar ten opzichte van andere belangrijke munteenheden en ten gevolge van de forse daling van steden in andere landen, klommen steden in de Verenigde Staten in de rangschikking. New York bijvoorbeeld sprong vier plaatsen omhoog naar plaats 9 en is daarmee de hoogst geplaatste stad in de VS. San Francisco (16) en Los Angeles (18) klommen respectievelijk twaalf en zeventien plaatsen, terwijl Chicago (37) dit jaar veertien plaatsen hoger staat. Andere Amerikaanse grootsteden die opklommen in de lijst zijn Washington DC (42), dat veertien plaatsen steeg, Miami (44) dat zestien plaatsen hoger staat en Boston (49) dat tweeëntwintig plaatsen klom. Portland (107) en Winston-Salem, North Carolina (138) blijven de goedkoopste Amerikaanse steden voor expats.

In Zuid-Amerika is Montevideo, Uruguay (70) de duurste stad, gevolgd door San Juan (72), dat drieëntwintig plaatsen opklom. Andere Zuid-Amerikaanse steden die dit jaar hoger in de ranglijst van duurste steden voor expats staan zijn Panama-stad (93), San José (131) en Havana (133), die respectievelijk eenentwintig, tien en tweeëntwintig plaatsen stegen. Steden in Brazilië en Argentinië daalden in de rangschikking ondanks prijsstijgingen voor goederen en diensten en huisvesting. Zo daalde São Paulo (86) achtentwintig plaatsen. Rio de Janeiro (121) ging er tweeëntwintig plaatsen op achteruit, Buenos Aires (133) zevenenvijftig. Managua (200) is de goedkoopste stad in Zuid-Amerika.

Hoewel de meeste Canadese steden stabiel bleven in de rangschikking, verloor de hoogst geplaatste stad Vancouver (112) toch drie plaatsen. Toronto (115) daalde zes plaatsen, Montreal (139) klom er acht. Calgary (153) en Ottawa (161) bleven op dezelfde plaats staan.

Azië en de Stille Oceaan

Acht van de tien steden in de top tien liggen in Azië. Dat is grotendeels te verklaren door de sterke vastgoedmarkt daar. Hongkong (1) blijft de duurste stad voor expats. De redenen daarvoor zijn de vastgoedmarkt en de valuta die gekoppeld is aan de dollar, wat het prijskaartje van leven in Hongkong fors opdrijft. Dat wereldwijde financiële centrum wordt gevolgd door Tokyo (2), Singapore (3), Seoul (4), Shanghai (6) en Asjchabad, Turkmenistan (7).

De duurste stad in India is Mumbai (67), gevolgd door New Delhi (118) en Chennai (154). Bangalore (179) en Calcutta (189) zijn de goedkoopste steden in India op de ranglijst. Elders in Azië staat Bangkok (40) dit jaar twaalf plaatsen hoger dan vorig jaar. Ook Hanoi (112) en Jakarta (105) maakten een sprong voorwaarts van respectievelijk vijfentwintig en twaalf plaatsen. Bisjkek (206) en Tasjkent (208) blijven de goedkoopste steden voor expats in de regio.

Australische steden blijven zakken in de ranglijst, hoofdzakelijk door de devaluatie van de lokale munteenheid ten opzichte van de dollar. Sydney (50), de duurste stad voor expats in Australië, zakte eenentwintig plaatsen. Melbourne (79) en Perth (87) zakten eenentwintig en zesentwintig plaatsen. 

Toenemend belang van expats

In een snel veranderende wereld zijn mobiliteitsprogramma's onmisbaar geworden in de globale talentenstrategie van multinationals. Organisaties beseffen dat ze, om te kunnen groeien, verandering moeten omarmen, nieuwe technologieën moeten invoeren en nieuwe vaardigheden moeten aanleren als ze nieuw talent willen aantrekken, motiveren en doen bloeien.

"In een economie waar vaardigheden centraal staan en waarvan digitale disruptie en de nood aan globaal geconnecteerd personeel de motor vormen, is het inzetten van expats van toenemend belang voor een concurrerende businessstrategie voor globaal opererende bedrijven", aldus Ilya Bonic, voorzitter van de afdeling Career van Mercer. "Er zijn tal van persoonlijke en organisatorische voordelen verbonden aan het uitzenden van werknemers, waaronder bouwen aan je carrière, globale ervaring opdoen, nieuwe vaardigheden aanleren en hulpmiddelen op een andere manier inzetten. Door hun expats een eerlijk en competitief vergoedingspakket aan te bieden, kunnen organisaties de mobiliteit van hun werknemers verbeteren en zo betere bedrijfsresultaten boeken."

 

De Cost of Living survey gebruikt New York City als vergelijkingsbasis terwijl valutaschommelingen worden afgemeten aan de dollar. Het onderzoek omvat ruim 500 steden overal ter wereld; de ranglijst dit jaar bevat 209 steden op vijf continenten en vergelijkt de prijzen voor meer dan 200 producten en diensten op iedere locatie, waaronder huisvesting, vervoer, eten, kleding, huishoudartikelen en entertainment.

"Kosten van levensonderhoud zijn heel belangrijk in de aantrekkingskracht van een stad op een bedrijf", licht Van Loo toe. "Beleidsmakers erkennen steeds vaker dat globalisering steden stimuleert om te informeren, te innoveren en te concurreren om hun aantrekkelijkheid voor zowel mensen als investeringen te verbeteren – cruciale elementen voor de toekomst van iedere stad."

Mercer stelt voor iedere onderzochte stad individuele verslagen op van de kosten voor levensonderhoud en huurwoningen. Meer informatie over de stedenranglijst is terug te vinden op https://mobilityexchange.mercer.com/Insights/cost-of-living-rankings. Kopieën van verslagen van individuele steden kunnen aangekocht worden op https://mobilityexchange.mercer.com/multinational-approach-cost-of-living-data of telefonisch bij de Mercer Klantendienst op het nummer +48 22 434 5383. 

Opmerkingen voor de redactie:
De cijfers die Mercer gebruikt om de kosten voor levensonderhoud en huurwoningen te vergelijken, zijn afkomstig uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in maart 2019. Als basis voor de metingen werden de wisselkoersen van dat moment gebruikt alsook de internationale korf van goederen en diensten uit de Cost of Living Survey van Mercer.

Regeringen en grote ondernemingen gebruiken gegevens uit dat onderzoek om de koopkracht van hun in het buitenland werkende werknemers te beschermen; cijfers over de prijzen van huurwoningen worden gebruikt om huisvestingstoelagen voor expats te beoordelen. De keuze van onderzochte steden is gebaseerd op de vraag naar cijfermateriaal.

Over Mercer:

Mercer levert advies en technologische oplossingen aan organisaties die begaan zijn met de gezondheid, welvaart en loopbaan van hun medewerkers. Mercer heeft meer dan 23.000 medewerkers in 44 landen en is actief in meer dan 130 landen. Marsh is een 100% dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), de grootste aanbieder ter wereld van professionele services op het vlak van risico, strategie en personeelszaken. Marsh & McLennan helpt klanten hun weg te vinden in een omgeving die steeds dynamischer en complexer wordt. Het doet daarvoor een beroep op de 75.000 collega's van de dochterondernemingen van Marsh & McLennan, waaronder Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, die elk tot de marktleiders behoren binnen hun vakgebied en die samen een jaarlijkse omzet realiseren van ongeveer 17 miljard USD. Meer informatie vindt u op www.mercer.com. Volg Mercer op Twitter @Mercer.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Marsh McLennan

Marsh McLennan (NYSE: MMC) is 's werelds toonaangevende professionele dienstverlener op het gebied van risico, strategie en mensen. De meer dan 85.000 collega's van het bedrijf adviseren klanten in 130 landen. Met een jaaromzet van meer dan $20 miljard helpt Marsh McLennan klanten om te navigeren in een steeds dynamischer en complexer wordende omgeving door middel van vier marktleidende activiteiten. Marsh biedt datagestuurde risicoadviesdiensten en verzekeringsoplossingen voor commerciële en particuliere klanten. Guy Carpenter ontwikkelt geavanceerde risico-, herverzekerings- en kapitaalstrategieën die klanten helpen winstgevend te groeien en nieuwe kansen te benutten. Mercer levert advies en technologiegedreven oplossingen die organisaties helpen de wereld van werk te herdefiniëren, pensioen- en beleggingsresultaten opnieuw vorm te geven en gezondheid en welzijn te ontsluiten voor een veranderend personeelsbestand. Oliver Wyman fungeert als een cruciale strategische, economische en merkadviseur voor klanten uit de private sector en de overheid.