Marsh lanceert eerste verzekering voor sociale onrust

Marsh biedt verzekering aan die bedrijfsonderbreking zonder materiële schade dekt

Marsh, wereldleider in risico- en verzekeringsadvies, lanceert als eerste een verzekering die financiële bescherming biedt aan internationale bedrijven die de toegang ontzegd wordt tot hun eigendommen als gevolg van sociale onrust. Marsh vult zo een belangrijke leemte in de verzekeringsmarkt.

De sterke economie en overbelasting van de werknemers door nieuwe technologieën hebben de laatste maanden voor een verhoogde sociale onrust gezorgd op de Belgische arbeidsmarkt. Denk maar aan de stakingen bij Lidl, Bpost, De Lijn, Aviapartner… Ook wereldwijd zien we de sociale onrust toenemen, met steeds meer stakingen, rellen en terrorisme.

Sociale onrust kan bedrijven heel wat niet-materiële schade toebrengen, waartegen ze helemaal niet verzekerd zijn.

Om deze leemte in de verzekeringsmarkt op te vullen, ontwikkelde Marsh een 'Social Unrest'-verzekering. Die biedt bescherming aan bedrijven die weliswaar geen materiële schade hebben geleden maar toch hun activiteiten hebben moeten onderbreken als gevolg van fysieke blokkades die klanten en/of personeel verhinderden om een verzekerde eigendom te betreden of te verlaten. In sommige gevallen kan de dekking 24 uur na een voorval al in werking treden.   

“'Hoewel protesten, stakingen en demonstraties niet per se gewelddadig zijn of tot materiële schade leiden, komen ze steeds vaker voor in onze moderne samenleving. Heel wat standaardverzekeringsproducten zijn nog niet aangepast aan de aard van deze nieuwe dreigingen en doorgaans dekken ze alleen verliezen ten gevolge van bedrijfsonderbrekingen die te wijten zijn aan materiële schade. Met de 'Social Unrest'-verzekering breidt Marsh de dekking van traditionele verzekeringen uit met het ontzeggen van de toegang tot de eigendommen ten gevolge van verstoringen van de publieke ruimte. Op die manier willen wij onze klanten helpen de economische impact van deze gebeurtenissen op hun bedrijven te beperken”, aldus Jan Van Calster; Commercieel Directeur Marsh België.

De verzekeraar achter de 'Social Unrest'-oplossing is Chaucer. De maximale dekking bedraagt $20 miljoen . De schadeloosstelling wordt uitgekeerd wanneer de toegang tot of het verlaten van een eigendom onmogelijk wordt gemaakt door:

  • Protestacties, demonstraties of situaties waarbij de openbare orde wordt verstoord.
  • Een daad van terrorisme en/of sabotage.
  • Daden van één of meerdere stakers of weggestuurde werknemers met de bedoeling een staking uit te lokken of te doen escaleren, of een lock-out te verhinderen.
  • Daden van een burgerlijke of militaire instantie met de bedoeling de gevolgen van een van de bovenstaande situaties te verhinderen, onderdrukken of beperken.
  • Beslissingen van een overheidsinstantie als reactie op een dreiging tegenover personen en/of eigendommen, ongeacht of die gericht is tegen de werknemers of de activa van de verzekeringsnemer.

Over Marsh
Marsh is wereldwijd marktleider op het gebied van verzekeringsmakelaardij en risicobeheersing. Het bedrijf helpt klanten bij het in kaart brengen en beheersen van risico’s en het creëren van nieuwe groeimogelijkheden.

In meer dan 130 landen biedt Marsh risicobeheersing, risicoadvisering, verzekeringsmakelaardij, alternatieve risicofinanciering en beheerdiensten voor verzekeringsprogramma’s, aan bedrijven, overheidsinstanties, organisaties en privépersonen over de hele wereld.

Marsh is een dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), een wereldwijde professionele dienstverlener die klanten voorziet van adviezen en oplossingen op het gebied van risico, strategie en mensen. Met wereldwijd 60.000 collega’s en een jaaromzet van ruim USD 13 miljard, vallen onder Marsh & McLennan Companies ook marktleiders Guy CarpenterMercer en Oliver Wyman.

 

 

Beatrijs Wouters Communicatieadviseur, RCA Group