Levensstandaard behouden na je pensioen? Spaar dan 85 keer je maandloon.

Levensstandaard behouden na je pensioen? Spaar dan 85 keer je maandloon.

Mercer onderstreept noodzaak 4 pensioenpijlers om levensstandaard te behouden

Dat het wettelijk pensioen in België niet volstaat om na je pensioen min of meer dezelfde levensstandaard te behouden, is algemeen geweten. Maar welke inspanningen moet je doen voor eenzelfde levensstandaard? HR-expert Mercer berekende dat een Belgische bediende hiervoor 85 keer zijn nettomaandloon opzij moet zetten. Je pensioen opbouwen via 4 pensioenpijlers is dan ook de boodschap.

Wil je na je pensioen dezelfde levensstandaard aanhouden, dan heb je in principe een maandelijks pensioen nodig dat gelijk is aan je nettomaandloon. Een deel hiervan wordt verzekerd door het wettelijk pensioen (1ste pijler). De rest vul je idealiter aan via de andere 3 pensioenpijlers: aanvullend bedrijfspensioen (2de pijler), pensioensparen en individuele levensverzekering (3de pijler) en sparen zonder fiscaal voordeel (4de pijler).

Story image

Ter illustratie: een Belgische bediende van 35 jaar verdient vandaag  ongeveer € 2.000 netto. Op de wettelijke pensioenleeftijd van 67 zal de bediende, rekening houdende met de inflatie, een nettomaandloon hebben van €3.111. Indien de bediende een wettelijk nettopensioen van € 1.900 ontvangt, dekt de 1ste pijler dus 62% van het totaal pensioen dat hij maandelijks wil hebben.

Om de kloof van je pensioen verder te dichten, moet je dus een aanvullend kapitaal ter beschikking hebben. Mercer berekende dat een bediende hiervoor een kapitaal van 85 keer zijn nettomaandloon bijeen moet sparen.

Dit kapitaal kan opgebouwd worden via de overige 3 pensioenpijlers, waarbij sparen zonder fiscaal voordeel het allerbelangrijkste is (21%). Het aanvullend pensioen via de werkgever (12%) weegt minder zwaar door, maar blijft belangrijk in de opbouw van je pensioen*. Pensioensparen dekt – in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt - maar een beperkt deel van de koek (5%), in de veronderstelling dat het maximaal fiscaal aftrekbare wordt gespaard. Hoe later je begint, hoe kleiner ook het aandeel in het totale pensioen.

Het gewicht van elke pijler verschilt natuurlijk per werknemer, maar de verhoudingen zijn bij iedereen gelijkaardig. Inzetten op de 4 pijlers is belangrijk voor alle Belgische werknemers om hun levensstandaard te kunnen behouden”, aldus Franky Stevens, hoofdactuaris van Mercer Belgium. “ Zelf sparen (4de pijler) is noodzakelijk voor alle inkomens, maar wordt belangrijker bij een hoger salaris. Pensioensparen en wettelijk pensioen zullen dan weer minder zwaar doorwegen voor werknemers met een hoger salaris. We willen mensen aanraden om bewust bezig te zijn met de opbouw van hun pensioen, ook al lijkt hun pensioen nog veraf.

 

Story image

In onderstaande tabellen vind je het overzicht van hoe de verschillende spaarvormen per functiecategorie opbouwen tot het pensioen:

Story image
Story image
Story image

*Bron: Total Reward Survey Mercer: mediaan defined contribution plan = 3% x salaris


Over Mercer

Mercer levert advies en technologiegedreven oplossingen die organisaties helpen de gezondheid, welvaart en carrière van hun veranderend personeelsbestand te versterken. Mercer telt meer dan 22.000 werknemers in 44 landen en is actief in meer dan 130 landen. Mercer is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), de toonaangevende wereldwijde professionele dienstverlener op het gebied van risico, strategie en mensen. Met bijna 65.000 collega's en een jaaromzet van meer dan $ 14 miljard, helpt Marsh & McLennan, via haar toonaangevende bedrijven, waaronder Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, klanten in een steeds dynamischere en complexere omgeving. Ga voor meer informatie naar www.mercer.com. Volg Mercer op Twitter @Mercer.

Mercer biedt ook advies en marktgegevens over internationaal en expat-compensatiebeheer en werkt samen met multinationals en overheden over de hele wereld. Het onderhoudt één van de meest uitgebreide databases over internationaal toewijzingsbeleid, compensatie en gegevens over de wereldwijde kosten van levensonderhoud, huisvesting en bijzondere toeslagen. Onze jaarlijkse wereldwijde mobiliteitsconferenties en andere evenementen bieden bedrijven de nieuwste trends en onderzoeken naar mobiliteitsproblemen. Ga naar https://mobilityexchange.mercer.com voor meer informatie. Volg Mercers mobiliteitsnieuws op Twitter @Mercer.

 

Beatrijs Wouters Communicatieadviseur, RCA Group