Belgen bij werknemers met meeste verlof ter wereld

Belgen bij werknemers met meeste verlof ter wereld

​

Halverwege de zomervakantie is de kans groot dat je al een groot deel van je vakantiedagen opgebruikt hebt en dat je vindt dat je er veel te weinig hebt. Maar we hebben eigenlijk niet te klagen en opzichte van collega’s in andere landen, zo blijkt uit een onderzoek van HR-expert Mercer bij 2.191 werkgevers in 47 landen.

Met gemiddeld 25 (vrij te kiezen) vakantiedagen zit België in de top-12 van de landen met de meeste verlofdagen. Al is er wel nog een groot verschil met de top 3. Werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten hebben gemiddeld de meeste vakantiedagen: 33. Brazilië, Peru en Finland delen de 2de plaats met 30 vakantiedagen* en met 28 dagen bekleden Russische werknemers de 3de plaats.

Maar het kan ook een pak minder. Werknemers in Mexico en China (Peking) kunnen met gemiddeld 15 verlofdagen per jaar het minst vaak op vakantie. Verder vinden we onder aan de lijst vooral Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen zoals de Filipijnen, Thailand, Argentinië en Columbia, waar de werknemers gemiddeld 17 vakantiedagen hebben. Maar ook in de Verenigde Staten moeten de werknemers het doen met slecht 16 vakantiedagen per jaar.

 

Chrisy Wilson, Insights Global Leader, Canada, Mercer : “In China en Mexico mogen ze zelfs nog blij zijn met 15 als gemiddelde, aangezien daar wettelijk respectievelijk maar 5 en 6 dagen hebben (bij 1 jaar dienst). En ook in Amerika is het normaal dat werknemers slechts 10 verlofdagen krijgen. Culturele normen spelen hierin een belangrijke rol: of je een ‘werken om te leven’- of ‘leven om te ‘werken-cultuur’ hebt. In Europa zouden zo weinig wettelijke dagen dus bijvoorbeeld helemaal niet aanvaard worden.”

 

Op vlak van feestdagen hebben we wel wat minder geluk. Met onze 10 wettelijke feestdagen per jaar, bengelen we onderaan de lijst. Werknemers in 33 andere landen hebben recht op 11 of meer wettelijke feestdagen. In Colombia wordt er het meest gefeest (17 wettelijke feestdagen). De Filipijnen (16) en Hong Kong, Maleisië, Indonesië en Thailand (15) vervolledigen de top 3. Maar er zijn er ook met nog minder vrije dagen: in Zuid-Korea  heb je maar 4 feestdagen.

Als we tenslotte naar het totaal aantal vrije dagen kijken, hebben de Brazilaanse werknemers met 44-dagen het meeste aantal dagen vrijaf. De Verenigde Arabische Emiraten (43) en Peru (42) vervolledigen de top 3. Met een totaal van 35 dagen vrijaf per jaar staat België samen met Venezuela op een gedeelde 17de plaats.
Werknemers in de Verenigde Staten (26), Mexico (25) en Zuid-Korea (21) hebben het minst vaak een dagje vrijaf.

Overdragen of uitbetalen van vakantiedagen

Hoewel jij misschien elk jaar vakantiedagen te kort komt, zijn er ook werknemers die op het einde van het jaar vakantiedagen overhouden. Belgische werkgevers laten echter het minst vaak toe om verlofdagen mee over te nemen naar het volgende jaar. Met 47% van de Belgische werknemers die hun vakantiedagen kunnen overzetten, scoren we beduidend lager dan het wereldwijde gemiddelde van 75%.Belgische werknemers hebben dan wel weer meer kans dat hun werkgever hun vakantiedagen uitbetalen (26% vs. 17%).

Ongelimiteerd aantal verlofdagen

Geen limiet op het aantal vakantiedagen dat je jaarlijks mag opnemen: dat klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren, maar is voor slechts een beperkt aantal werknemers realiteit. Wereldwijd geeft amper 4% van de werkgevers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan hun werknemers. In België zijn er nog geen bedrijven in het onderzoek die zo’n vakantiebeleid hebben, al geeft 5% van de werkgevers wel aan dit overwegen. Bij onze noorderburen is dit beleid het sterkst ingeburgerd. Liefst 17% van de Nederlandse werkgevers geeft zijn werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen en nog eens 13% overweegt om dit te implementeren. 75% van de werkgevers die hun werknemers vrij hun verlof laten kiezen geeft echter wel aan niet onverdeeld tevreden te zijn hierover. Een aantal werknemers neemt immers een buitensporig aantal verlofdagen op. Toch geeft geen enkele Nederlandse werkgever aan als gevolg hiervan dergelijk beleid te hebben ingetrokken.

 

* In deze landen tellen de weekenddagen echter mee, wat dus betekent dat zij hier 7 verlofdagen moeten nemen, om 5 werkdagen verlof te hebben. Hiermee rekening houdend zijn wij in België dus zee goed af.

 

Over Mercer

Mercer levert advies en technologiegedreven oplossingen die organisaties helpen de gezondheid, welvaart en carrière van hun veranderend personeelsbestand te versterken. Mercer telt meer dan 22.000 werknemers in 44 landen en is actief in meer dan 130 landen. Mercer is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), de toonaangevende wereldwijde professionele dienstverlener op het gebied van risico, strategie en mensen. Met bijna 65.000 collega's en een jaaromzet van meer dan $ 14 miljard, helpt Marsh & McLennan, via haar toonaangevende bedrijven, waaronder Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, klanten in een steeds dynamischere en complexere omgeving. Ga voor meer informatie naar www.mercer.com. Volg Mercer op Twitter @Mercer.

Mercer biedt ook advies en marktgegevens over internationaal en expat-compensatiebeheer en werkt samen met multinationals en overheden over de hele wereld. Het onderhoudt één van de meest uitgebreide databases over internationaal toewijzingsbeleid, compensatie en gegevens over de wereldwijde kosten van levensonderhoud, huisvesting en bijzondere toeslagen. Onze jaarlijkse wereldwijde mobiliteitsconferenties en andere evenementen bieden bedrijven de nieuwste trends en onderzoeken naar mobiliteitsproblemen. Ga naar https://mobilityexchange.mercer.com voor meer informatie. Volg Mercers mobiliteitsnieuws op Twitter @Mercer.

 

Dieter Valgaerts Mercer
Beatrijs Wouters Communicatieadviseur, RCA Group